Shin Tai

Root  /  Shin Tai
Shiatsu Shin Tai
Shiatsu Shin Tai je naprednejša stopnja tradicionalnega shiatsa. Razvil ga je Saul Goodman, ki je bil učenec Shizuto Masunage. Namen Shiatsu Shin Tai je naravna obnova sposobnosti samoozdravljenja telesa in vzpostavljenje ponovnega pretoka življenske energije. Shiatsu Shin Tai se osredotoča na dva primarna meridiana, - Vodilni meridian (Governing Vessel) in Spočetni meridiam (Conception Vessel), ki skupaj tvorita jedro energetskega sistema telesa. Ujeto življensko energijo sproščamo z dotikom globokih mehkih tkiv v telesu vključno z fascio (klik na fascio) in konektivnimi tkivi. Izvajanje je zelo suptilno a z močnimi učinki. Globoko vtisnjeni stresni vzorci se sproščajo iz tkiv, telo pridobi nazaj svoj prostor, pride do strukturne poravnave telesa. Ko je življenska energija obnovljena, telo v fizičnem smislu deluje bolje, emocijsko smo stabilnejši in prosti smo omejujočih filtrov iz preteklosti. Poleg tega je del Shintai shiatsa tudi delo z čakrami, specifično sproščanje sklepov in mišic, sproščanje Centralnega Meridiana (Central Chanel).
Vodilni in spočetni meridian

Vodilni in spočetni meridian (GV/CV)  vodita in usmerjata delo vseh ostalih akupresurnih meridianov. Skupaj sestavljata primitivno in primarno jedro našega energetskega sistema. Primitivno v tem smislu, da sta skozi evoluciji nastala  še pred ostalimi dvanajstimi  meridiani.

GV/CV se najbolje ponazori z usmerjanjem bele svetlobe skozi prizmo, ko nato na drugi strani dobimo ves barvni spekter.

GV poteka po zadnjem delu telesa točneje po hrbtenici. Shiatsu Shintai je razvil poseben diagnostični pristop za ugotavljanja stanja meridiana in poseben zelo učinkovit  sistem za aktiviranje pretoka življenske energije po meridianu. Aktiviranje pretoka življenske energije pomeni po Shiatsu Shintai  aktiviranje hrbtenice tako, da se sproži njeno naravno gibanje -valovanje. To gibanje si vsakdo lahko ogleda pri zdravem novorojenčku. Ta naravni ritem gibanje se tokom življenja oz. predvsem zaradi stresov katerim smo skozi otroštvo, šolo, zrelo dobo izpostavljeni, lahko izgubi.

CV – spočetni meridian, poteka po sredini telesa. Če za GV rečemo da ga simbolizira hrbtenica lahko CV imeujemo kot manifestacija Hare. Hara je območje abdomna in izredno pomemben del energetskega sistema telesa. Zdrava Hara/CV je zelo pomembna tako za dobro fizično počutje kot ima pomembno vlogo za jasno izraženje in uresničevanje naši želja, namenov, življenske smeri in izživetju naših sanj. Na Japonskem obstaja posebna terapija- anpuku, ki se posveča samo hari. Študij traja dvanajst leta, mojstri anpukuja pa pravijo, da zdravijo s to metodo vse bolezni. To samo kaže na pomen, ki jo ima predel trebušne votiline- hara- v orientalni medicini. Z tretiranjem hare vsekakor dosežemo večjo energetsko resonanco celega telesa in pretok življenske energije, izboljšamo cirkulacijo, uravnamo prebavo, ugodno vpliva na zmanjšanje nevro- mišičnih bolečin, aktiviramo spočetni meridian in fascio.

Fascia je energijskem smislu  zelo pomembna kot prevodnik  energije iz meridianov v telo. Vsakič, ko pri nudenju shiatsa izvajamo dotik na tsubo, noge ali roke direktno vplivamo na fascio. Pomembno vpliva na pravilno držo in na fukcioniranje vsakega organa ter sistema v telesu. Nahaja je okoli vsakega sloja mišic, okoli vsakega organa in okoli vsake telesne votline. Ovija se okoli hrbtenjače, možganov, okoli vsake kosti in najdemo jo celo v medceličnem prostoru. Kot plazma povezuje različne sisteme v telesu in stres na enem delu telesa ima lahko negativen efekt na katerem kolu drugem delu telesa.Po poškodbi kolčnega sklepa npr., lahko zaradi slabe drže ki izhaja iz tega ali premalo gibanja nastane stres na fascii okoli sklepa. Skozi čas (od enega pa do nekaj deset let) lahko vektorji silnic potuje v druge dele telesa npr. Proti grlu. To sili telo iz poravnave, pojavijo se bolečine v predelu vratu in tudi možne motnje delovanje tiroidne žleze. Kasneje to lahko vodi do hormonskih in metaboličnih disfunkcij.  Zato je sproščanje fascie pomemben del Shin Tai Shiatsa, ki k temu pristopa na svojsten a učinkovit način. Fascia imatudi svoj spomin. Ta spomin vsebuje vse slike, vonje, zvoke ki so shranili v tkiva ob travmatičnem dogodku. Zato se ne zgodi redko da ob sproščanju fascie lahko izkušen shiatsu terapevt vidi hologramske slike, ki pridejo iz telesa ob sprostitvi ( pomeni, da tudi stres povezan z to travmatsko izkušnjo odhaja iz telesa) ali sliši zvok, čuti vonj.

Sproščanje centralnega meridiana

Je aspekt Shiatsu Shin Tai. Ta terapevtski pristop  se osredotoča na indentificiranje in sproščanje specifičnih stresnih vzorcev, ki so nastali energijsko gledano vzdolž Vodilnega Meridiana (GV) na fizičnem nivoju pa v meningah. Meninge so ovojnica (globoka fascia) hrbtenjače. Stresni vzorci vsebujejo čutna in vibracijske informacije o dogodkih ki so jih povzročili. Ker je življenska sila ujeta v stresnem vzorcu iz preteklosti je ni dovolj na razpolago za aktivnosti v sedanjem času (realnosti). Z sproščanje teh vzorcev se življenska energija obnovi in pripelje do zavedanja sedanjega časa. Izvaja se z izredno nežnimi dotiki kontaktnih točk na telesu preko katerih se prepozna oz. ugotovi  Kritična Točka Napetosti, ki drži telo v nekem stresnem vzorcu, ki se kaže kot bolečina, napetost, pretekla fizična ali emocijska travma. Sproščanje stresa  z meningen  dviguje emocijsko, mentalno in duhovno fleksibilnost.

Panacea

Janez Golobič s.p.
Vodnikova c. 106
Ljubljana
ID:SI84870486
TR: SI56 0202 1025 5086 244
Mobi. 041 473161
Panacea mail

 
Kdo sem:

  • Shiatsu praktik , Učitelj shiatsa (t)
  • poslovni mojster praktik za Nevrolingvistično programiranje
  • fitness inštruktor
  • učitelj deskanja na snegu
  • dipl. varstvoslovec
 

Kje smo


Planar Client Options
Layout Style
  • Wide
  • Boxed
Theme Preview